[INDEKS]
[Les Corbieres]
[St. Guilhem le Desert]
[Carcassonne]
[Pont du Gard]
[Palais Ideal]
[Vias]
[Private fotos]
[Rejselinks]
[Parløren]

Sydfrankrig

Vi har været på sommerferie i Sydfrankrig 8 - 10 gange indenfor de sidste 15 år. Hvorfor vil mange spørge - hvad er det, der er så fascinerende, at man vælger samme sted igen og igen? Det er der selvfølgelig ikke et entydigt svar på, men først og fremmest er Sydfrankrig et kolossalt stort område, så man kan ikke opleve det hele på blot en ferie. For det andet har Sydfrankrig så meget at byde på , ja man fristes til at sige alt.

Naturen og landskabet er meget afvekslende. Der er bjergområder, vulkanområder, sletter, barske og frodige områder - der er floder og søer - der er skove og sandstrande - der er kolossale strækninger med vinmarker, blå lavendelmarker og gule solsikkemarker og meget mere.

Lavendelmark fra Provence

Der er små idylliske landsbyer, hvor tiden synes at være gået i stå og der er store byer med flotte bygningsværker, museer, gode restauranter o.s.v.

Den del af Sydfrankrig vi har opholdt os mest i er Languedoc/Roussillon området, nærmere betegnet området omkring byen Vias, hvorfra der kun er ganske kort til Middelhavet og hvorfra der kan gøres udflugter til seværdigheder af høj klasse.

Les Corbieres

Les Corbieres er et for danskere forholdsvis ukendt område som består af 3000 km rød jord, skove, klipper, hedestrækninger samt 33000 ha. vinmarker. Landskabet er smukt og afvekslende, man kommer igennem små landsbyer, her er også imponerende borge, slotte og klostre.

Saint Guilhem le Desert

Denne charmerende og maleriske romanske landsby betegnes som den smukkeste i Languedoc.

I året 768 besteg Charles tronen. Guilhem var en af hans modigste officerer, han erobrede bl.a. Aquitaine og overtog regeringsmagten. Han opnåede også krigssejre over Nimes, Orange og Narbonne, det sidste slag vandt han ved Barcelona. Han blev udnævnt til prins af Orange. Da han kom tilbage fra sine krigstogter var hans højtelskede hustru død, han følte sig herefter meget ensom og overlod magten til sin ældste søn.

Efter en rejse til Rom kom Guilhem på hjemturen gennem omegnen af Lodève og ind i Gellone-dalen. Dette øde sted fandt han velegnet til et helligt tilholdssted og han lod her opføre et kloster, hvor han slog sig ned sammen med nogle religiøse. I 806 trak Guilhem sig tilbage og levede i ensomhed som munk indtil 812 hvor han døde.

I det 12. og 13. århundrede boede der mere end hundrede munke i landsbyen Gellone, som da omdøbtes til Saint-Guilhem-le-désert. I dag kommer valfarende hertil i stort tal for at tilbede det hellige relikvie og St. Guilhems grav.

Seværdigheder:

Abbedskirken fra 11. århundrede

Klosteret hvor der i dag kun resterer en nordlig og en vestlig fløj.

Byen som helhed med sine smalle gyder og små butikker er meget idyllisk. Også byens torv med et gammelt og imponerende platantræ er et besøg værd.

Carcassonne

Byen Carcassonne er en af verdens mest mærkværdige og byder på Frankrigs største seværdighed - et mageløst velbevaret befæstningsanlæg fra middelalderen.

Carcassonne

Byen består af to vidt forskellige bydele, nemlig La Ville Basse, der er det egentlige Carcassonne anlagt af Ludvig den Hellige i 1247 og La Cite, der oprindelig er anlagt af romerne under ledelse af Julius Cæsar omkring år 100 f.Kr.

I det 6. årh. befæstede Vestgoterne La Cite og i det 12. årh. blev borgen opført og endelig i det 13. årh. blev ringmurene udbygget og forstærket som de står i dag. Der er i det 18. årh. blevet lavet en del restaureringsarbejder.

I den i alt ca. 3 km lange ringmur er der 52 tårne.

Pont du Gard

Byggeriet af denne romerske akvædukt er antagelig påbegyndt omkring år 19 f.Kr. og vandet har løbet igennem den i ca. 500 år.

Niveauforskellen på kilden ved Uzrs til Nimes er 17 meter over en strækning på 50 km eller et gennemsnitligt fald på 34 cm pr.km.

Faldet fra kilden til Pont du Gard (16 km) er på 67 cm pr. km og fra P.D.G til Nimes (34km) er faldet 19 cm pr. km og enkelte steder helt ned til 7 cm!

Pont du Gard

Vandmængden der skulle transporteres har været mellem 20 og 30000 kubikmeter pr. døgn, svarende til 6 - 800 l til hver af Nimes 30 - 40000 indbyggere.

Forklaringen på de uens hældninger på vandledningen er den, at der ved et fald på 34 cm pr. meter skulle bundkoten på broen have ligget 4,70 meter højere, altså i kote 70 mod nu i kote 65,3 over havet. Det ville have betydet at broens totalhøjde skulle have været ca. 54 meter mod nu ca. 49 meter, hvilket allerede er det højeste bygningsværk fra romertiden. Det har været det yderste af hvad de har kunnet præstere, hvilket også er forklaringen på, at Pont Du Gard er overdimensioneret men dog harmonisk.

Beboerne på egnen brugte Pont Du Gard til at krydse floden Gardon og efterhånden havde de hugget næsten halvdelen af pillerne på 2. etage for at få plads til at passere med deres pakæsler. Man blev dog efterhånden bange for stabiliteten og isatte de udhuggede sten tilbage igen.

Pont du Gard

Man besluttede i 1743 at udvide P.D.G. med en vejbro på den ene side, således at man kunne krydse floden uden risiko og samtidig nyde det enestående monuments storhed og skønhed.

Pont Du Gard er bygget i 3 etager med en totalhøjde på 48,77 m hvilket svarer til en 18 etages boligblok.

Pont Du Gard er en af Frankrigs trestjernede seværdigheder, der skal ses når man er i området.

Palais Idéal

I den lille upåagtede landsby Hauterives lidt nord for Valence i Rhônedalen findes en højst original seværdighed - Palais Idéal - et drømmeslot. Drømmeslottet er bygget af kun én mand - et fransk landpostbud ved navn Cheval i årene mellem 1872 og 1912.

Palais Idéal

Der er tale om en meget særpræget og original arkitektur, der af flere betegnes som det eneste eksempel på naivistisk arkitektur. Drømmeslottet minder om sandslotte man finder ved stranden og er udelukkende bygget efter Chevals frie fantasi.

Vias - en sydfransk by

Vias er en typisk sydfransk landsby med gamle huse og smalle brostensbelagte gader. Byen er uden store seværdigheder, men summer i sommervarmen af sydlandsk stemning. Indbyggerne i byen sidder ude på trappestenen og betragter gadebilledet og får sig en snak med naboen.

En del af husene indgår i den gamle ringmur omkring bymidten. På torvet er der en gammel overdækket torvehal, hvor der sælges friske grøntsager og alt godt fra havet.

Hver onsdag omdannes en stor del af byen til et kæmpe marked, hvor folk fra nær og fjern kommer for at sælge deres varer

Midt i byen ligger den gotiske kirke Saint Jean Baptiste, som er bygget af mørke vulkansten og som oprindeligt også har indgået i ringmuren, der blev bygget i 1397. Ringmuren er senere blev revet ned.

I Vias ligger der en dejlig lille restaurant Hostellerie " Le vieux Logis ", hvor såvel betjening som maden er helt i top. Den er absolut et besøg værd.

Det der får en lille by som Vias til at overleve er uden tvivl dens gode placering så tæt på Middelhavets gode strande, som kaldes den " den ny Riviera " i modsætning til den "gamle Riviera" i Provence. Det var oprindelig præsident de Gaulle, der fik igangsat dette kæmpe anlægsarbejde, hvor de sumpede områder blev omdannet til den dejligste strand og åbnet for den almindelige franske befolkning, der ikke havde råd til at holde ferie på den eksklusive og dyre Côte d`Azur.

Vi har flere gange boet på en campingplads lige ud til Middelhavet. Campingpladsen hedder Mediterranee Plage, og det er en dejlig fredelig 3-stjernet familiecampingplads med en beliggenheden helt i top.

Private fotos

Se et udpluk af vore private fotos som slideshow - tryk på knapperne!

Copyright Meisner Pedersen

Ved at følge linket til den dansk-franske parlør får du lejlighed til at kombinere uundværlige ;-) sætninger på dansk, hvorefter de bliver oversat til fransk og vist i en lille pop-up boks.

Rejselinks

[INDEKS]
Opdateret den 21.6.2009